Sposób przygotowania:
Pierniczki świąteczne
Miód zagotować 1 łyżką wody i wlać do mąki.Dodać cukier,przyprawy margarynę,sodę i skórkę z cytryny.Mocno wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne.Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm.i wycinać ciastka.Pierniczki można posmarować rozmąconym jajkiem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10minut 160 C w piekarniku z termoobiegiem lub około 15 min. bez termoobiegu 180C.
luna
Wiks
Zapewne wypróbuję go na przyszłoroczne Święta Bożego Narodzenia. Nie ma tu zachodu z robieniem karmelu ;)
Mam tylko kilka pytań. Ile mniej więcej pierniczków wychodzi z podanego przepisu? Czy po upieczeniu są one miękkie, czy też muszą jakieś 2 tygodnie leżakować?
Pozdrawiam :)
PS. Po skrótach g i mm nie stawiamy kropek ;)
msewka