Sposób przygotowania:
Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwkąWykonanie ciasta:
Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Formowanie pierniczków:
Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, układamy śliwkę suszoną.
Formowanie pierniczków:
Następnie przykładamy rozwałkowanym ciastem i foremką w kształcie serduszka wycinamy pierniczek.
Do pieczenia:
Tak wykonane pierniczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Pierniczki pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Uważamy, żeby nie przypiec za mocno, bo będą gorzkie. Upieczone studzimy.
Polewa:
Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Następnie smarujemy nią z wierzchu pierniczki i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Podanie:
Gotowe pierniczki podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 36 pierniczków.
mocsłodkości
Babeczka35
Polecam takie zrobić :)
skuter5
Babeczka35
Dziękuję :)