Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierniczki z suszoną śliwką, polane domową polewą czekoladową. Najlepsze na świąteczny stół. Bardzo polecam.

Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwką

Składniki:

Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwką

Ciasto:

  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka masła lub margaryny ( najlepiej masła )
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 szklanka miodu prawdziwego ( miód koniecznie prawdziwy )

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwką

Wykonanie ciasta:

Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwką
Z podanych składników wykonujemy ciasto na piernik.

Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Formowanie pierniczków:

Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwką
Z ciasta formujemy pierniczki ze śliwką suszoną.

Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, układamy śliwkę suszoną.

Formowanie pierniczków:

Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwką
Następnie foremką wycinamy serduszka pierniczki.

Następnie przykładamy rozwałkowanym ciastem i foremką w kształcie serduszka wycinamy pierniczek.

Do pieczenia:

Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwką
Następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem.

Tak wykonane pierniczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwką
Następnie pieczemy je do ładnego zrumienienia się.

Pierniczki pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Uważamy, żeby nie przypiec za mocno, bo będą gorzkie. Upieczone studzimy.

Polewa:

Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwką
Pierniczki dekorujemy domową polewą czekoladową.

Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Następnie smarujemy nią z wierzchu pierniczki i odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Podanie:

Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwką
Gotowe już pierniczki podajemy na świąteczny stół. Smacznego.

Gotowe pierniczki podajemy. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 36 pierniczków.