WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierniczki orkiszowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dość miękkie, niewymagające długiego czasu do zmięknięcia pierniczki z mąki orkiszowej na miodzie lipowym.

Pierniczki orkiszowe

Składniki:

Pierniczki orkiszowe

 

  • 450 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • białko i cukier puder na lukier

Sposób przygotowania:

Pierniczki orkiszowe

Ciasto

Pierniczki orkiszowe
Ciasto jest dość klejące, ale nie dodajemy mąki.

Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski. Dodajemy miękkie masło, miód i jajka. Wyrabiamy dokładnie i przekładamy do lodówki przykryte folią na kilka godzin, najlepiej całą noc.

Wycinanie

Pierniczki orkiszowe
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, aby były kruche.

Ciasto po kawałku rozwałkowujemy, podsypując delikatnie mąką i wykrawamy kształty pierniczków.

Pieczenie

Pierniczki orkiszowe
Pierniczki pieczemy w zależności od ich grubości.

Piekarnik rozgrzewamy do ok 190 stopni i wkładamy pierniczki ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy krótko, ok 5-8 minut.

Dekorowanie

Pierniczki orkiszowe
Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka.

Gotowe pierniczki dokładnie studzimy. Białko mieszamy z odpowiednią ilością cukru pudru, by powstał gesty lukier. Ozdabiamy nim pierniczki i odstawiamy do zaschnięcia.