Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Muffiny piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jak co roku na Święta, przygotowuję pierniczki lub oto takie muffiny piernikowe. Przepis zaczerpnięty z internetu.

 Muffiny piernikowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny piernikowe

Ciasto :

  • kakao - 2 łyżki
  • olej - 1/3 szkl
  • powidła śliwkowe - 2 łyżki
  • mąka - 1 i 1/3 szkl
  • mleko - 0,5 szkl
  • cukier - 0,5 szkl
  • jajko - 1 szt
  • soda - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 0,5 opak

Dodatkowo :

  • polewa czekoladowa
  • posypka cukierkowa kolorowa
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Muffiny piernikowe
Ciasto Wybić jajko do miski, dodać cukier, zmiksować do białości. Do miski przesiać mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Do utartego jajka, dodać mleko i olej, zmiksować.

Następnie dodać przesiane składniki, dokładnie wymieszać robotem. Do zmiksowanego ciasta dodać powidła śliwkowe, wymieszać. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem, łyżką nałożyć ciasto do foremki. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec ok.20 minut w 180 stop.

Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy, to są upieczone. Ostudzone muffiny, polać polewą czekoladową i posypać posypką cukierkową.
Muffiny piernikowe
Do utartych jajek dodano pozostałe składniki które zostaną dokładnie wymieszane
Muffiny piernikowe
Gotowe ciasto zostało łyżką nałożone do foremki
Muffiny piernikowe
Muffiny wyrośnięte i upieczone do suchego patyczka
Muffiny piernikowe
Po upieczeniu muffinki zostały wyjęte z foremki i ostudzone