iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierniczki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pierniczki od razu są pyszne i mięciutkie mój mąż po spróbowaniu zapytał " upiekłaś czy kupiłaś?" czyli wyglądały też fajnie.

Pierniczki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki z marmoladą

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 25 dag masła
  • 40 dag miodu
  • dodatkowo:
  • marmolada

Sposób przygotowania:

Pierniczki z marmoladą
Kakao wymieszać z przesianą mąką, dodać przyprawę do piernika. Miód zagotować z cukrem, dodać masło i wystudzić, dodać do niego żółtka jajek, następnie wszystko wlać do mąki.W śmietanie rozpuścić sodę i też wlać do mąki na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 24 godziny. ( ja wszystko robiłam przy pomocy robota bez brudzenia rąk) Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki na co drugim ułożyć porcję marmolady i przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć boki i foremka w kształcie serduszka wyciąć ciasteczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej pierniczki. Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 10-12 minut po upieczeniu dowolnie udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Pierniczki z marmoladą
Ciasto rozwałkować i szklanka wyciąć krązki .
Pierniczki z marmoladą
Na krązkach z ciasta układać porcję marmolady.
Pierniczki z marmoladą
Po zlepieniu boków wyciąć foremką ciasteczka.
Pierniczki z marmoladą
Pierniki ułożyć na papierze do pieczenia