SUPERPRZEPIS

Pierniczki z marmoladą i skórką pomarańczową

  • 5
  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Pierniczki z marmoladą i skórką pomarańczową

Pyszne i mięciutkie pierniczki. Ich zrobienie wymaga trochę pracy w związku z nadziewaniem, ale warte są poświęconego im czasu. Z podanych proporcji wyszło mi 50 pierniczków.

Składniki:

Pierniczki z marmoladą i skórką pomarańczową

Pierniczki:

  • 250 g miodu
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • marmolada
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Pierniczki z marmoladą i skórką pomarańczową

Ciasto:

Pierniczki z marmoladą i skórką pomarańczową
Pierniczki z marmoladą i skórką pomarańczową

W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy mąkę, przyprawę do pierników, kakao i cynamon. Następnie dodajemy jajko, miód z cukrem i masłem oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Wykonanie pierniczków:

Pierniczki z marmoladą i skórką pomarańczową
Pierniczki z marmoladą i skórką pomarańczową

Następnego dnia przygotowujemy pierniczki. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka większą szklanką. Na połowę kółek nakładamy pół łyżeczki marmolady oraz trochę skórki pomarańczowej i przykrywamy pozostałymi kółkami dociskając lekko brzegi, aby usunąć powietrze i wykrawamy dowolny kształt foremkami do pierniczków. Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy w 160 stopniach bez termoobiegu ok. 12 minut.

Lukier:

Pierniczki z marmoladą i skórką pomarańczową
Pierniczki z marmoladą i skórką pomarańczową

Cukier puder dokładnie utrzeć z wodą. Gotowym lukrem polać całe pierniczki lub zrobić esy-floresy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego