Sposób przygotowania:
Pierniczki z migdałami.
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki nożykiem.Margarynę,miód i cukier rozpuścić w rondlu na małym ogniu,ciągle mieszając.Zestawić i ostudzić,a potem dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz przyprawy korzenne.Wyrobić całość w misce i zagnieść,podsypać mąką.Przenieść na stolnicę i rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. i wykrawać foremkami kształty i na każdy pierniczek wcisnąć po 2-3 migdały,posmarować rozmąconym jajem lub samym białkiem.Piekarnik rozgrzać do 180 st.C,blachę natłuścić,wyłożyć folią aluminiową i układać na niej pierniczki w 3 cm.odstępie.Wstawić blachę do piekarnika na 10-12 min. Po upieczeniu wyjąć blachę,piekarnik wyłączyć,wywietrzyć.Ciastka przełożyć na piętrowy talerz.