Sposób przygotowania:
Pierniczki z orzeszkamiPrzygotowanie ciasta:
Miód, cukier, masło włożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu mieszając. Następnie ściągnąć z ognia i przestudzić.
Do przestudzonej masy dodajemy pokruszone orzeszki ziemne, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody, jajko, przyprawy korzenne, mąkę. Zagniatamy błyszczące ciasto, które powinno odstawać od ręki i miski.
Chwileczkę chłodzimy ciasto ok. 1/2 godz.
Wałkowanie ciasta:
Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm.
Wykrawanie ciasteczek:
Za pomocą przeróżnych foremek wykrawamy pierniczki z ciasta.
Pieczenie i dekorowanie pierniczków:
Wykrojone pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 15-17 min. Po upieczeniu ściągamy z blaszki. Studzimy.
Dekorujemy gotowymi lukrami i pisakami, ozdabiamy cukrowymi ozdobami. Odkładamy do wyschnięcia dekoracji.
Ja dekorację tych pierniczków powierzyłam mojej ośmioletniej córeczce.