Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pierniczki z orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nieco inne w smaku niż tradycyjne bo z dodatkiem orzeszków ziemnych pierniczki. Wspaniale smakują i pięknie ozdobią świąteczny stół, zwłaszcza gdy pierniczki ozdobią nam dzieci.

Pierniczki z orzeszkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierniczki z orzeszkami

na ciasto:

  • ok. 45-50 dag maki pszennej+ mąka do posypania ciasta
  • 1 szkl. płynnego prawdziwego miodu
  • 20 dag brązowego cukru
  • 15 dag masła
  • 10 dag pokruszonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka (kopiata) sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 2-3 łyżeczki imbiru
  • 1 jajko

dodatkowo:

  • gotowe lukry i cukrowe pisaki, ozdoby cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierniczki z orzeszkami

Przygotowanie ciasta:

Pierniczki z orzeszkami
Z podanych składników na ciasto zarabiamy błyszczące ciasto

Miód, cukier, masło włożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu mieszając. Następnie ściągnąć z ognia i przestudzić.
Do przestudzonej masy dodajemy pokruszone orzeszki ziemne, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody, jajko, przyprawy korzenne, mąkę. Zagniatamy błyszczące ciasto, które powinno odstawać od ręki i miski.
Chwileczkę chłodzimy ciasto ok. 1/2 godz.

Wałkowanie ciasta:

Pierniczki z orzeszkami
Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm.

Wykrawanie ciasteczek:

Pierniczki z orzeszkami
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy pierniczki

Za pomocą przeróżnych foremek wykrawamy pierniczki z ciasta.

Pieczenie i dekorowanie pierniczków:

Pierniczki z orzeszkami
upieczone pierniczki ściągamy z blaszki i studzimy

Wykrojone pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 15-17 min. Po upieczeniu ściągamy z blaszki. Studzimy.
Dekorujemy gotowymi lukrami i pisakami, ozdabiamy cukrowymi ozdobami. Odkładamy do wyschnięcia dekoracji.
Ja dekorację tych pierniczków powierzyłam mojej ośmioletniej córeczce.