Sposób przygotowania:
Piernik bez miodu
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem,cukier następnie w kawałkach skarmelizować na ciemnobrązowy kolor i rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody,wlać do ubitych jajek,dodać powoli śmietanę,drożdże,oliwę lub roztopione masło,wsypać przesianą mąkę,zmielone korzenie i sodę oczyszczoną.
Wszystko razem ucierać około 20 minut,następnie wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Piec 60 minut w piekarniku o temperaturze 180-220 s.c.
Po ostudzeniu przekrajać i przełożyć masami tak,jak piernik toruński.
Jajka utrzeć z cukrem,cukier następnie w kawałkach skarmelizować na ciemnobrązowy kolor i rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody,wlać do ubitych jajek,dodać powoli śmietanę,drożdże,oliwę lub roztopione masło,wsypać przesianą mąkę,zmielone korzenie i sodę oczyszczoną.
Wszystko razem ucierać około 20 minut,następnie wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Piec 60 minut w piekarniku o temperaturze 180-220 s.c.
Po ostudzeniu przekrajać i przełożyć masami tak,jak piernik toruński.