gocha irl

gocha irl

Szef Kuchni
[Przepisów: 118]

piernik bialoruski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepis mojej znajomej z bialorusi pyszny

piernik bialoruski

Składniki:

piernik bialoruski

 

  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag chalwy orzechowej
  • 3 szklanki maki
  • cukier waniliowy
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki powidel sliwkowych
  • cynamon
  • sol
  • tluszcz do smarowania formy
  • SYROP:
  • 4 lyzki wody
  • 2 lyzki cukru

Sposób przygotowania:

piernik bialoruski
chalwe roztrzepac dodac jajko ,cukier powidla cukier waniliowy cynamoni szczypte soli .wszystko wymieszacz na jednolita mase dodac make i zagniesc ciasto odstawic w chlodne miejsce na 30 -45 minu po uplywie czasu ciasto rozwalkowac i ulozyc na wysarowana maslem i wysypama maka blaszke piec okolo 45 minut w temperaturze nie wyzszej niz 180*C gotowe ciasto polac syropem