Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Piernik dojrzewający po upieczeniu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, pięknie pachnący Świętami piernik , który możemy upiec nawet dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem

Piernik dojrzewający po upieczeniu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernik dojrzewający po upieczeniu

 

 

  • 3/4 szklanki oleju

 

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

  • 1 łyżeczka sody

 

 

 

 

 

  • 1 łyżka zmielonej gałki muszkatałowej

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 1 szklanka naparu mocnej kawy

 

  • 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy

 

 

  • 1 szklanka pokrojonych śliwek suszonych

Sposób przygotowania:

Piernik dojrzewający po upieczeniu
Dwie keksówki lub silikonowe foremki wysmarować masłem i posypać mąką.

Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, wymieszać. W rondelku stopić miód, do lekko ciepłego miodu dodać olej oraz roztrzepane jajka, dobrze wymieszać i wlać do mąki. Potem dodać jeszcze napar z kawy, sok z pomarańczy, całość dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.

Na końcu dodać śliwki i orzechy. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto do foremek.

Piec w 180 C przez około 50 - 60 minut.
Piernik dojrzewający po upieczeniu
Do ciasta dodajemy posiekane suszone śliwki
Piernik dojrzewający po upieczeniu
Ciasto przelewamy do foremek wysmarowanych masłem
Piernik dojrzewający po upieczeniu
Upieczone pierniki w foremkach pięknie pachną