Sposób przygotowania:
Piernik dojrzewający po upieczeniu
Dwie keksówki lub silikonowe foremki wysmarować masłem i posypać mąką.
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, wymieszać. W rondelku stopić miód, do lekko ciepłego miodu dodać olej oraz roztrzepane jajka, dobrze wymieszać i wlać do mąki. Potem dodać jeszcze napar z kawy, sok z pomarańczy, całość dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
Na końcu dodać śliwki i orzechy. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto do foremek.
Piec w 180 C przez około 50 - 60 minut.
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, wymieszać. W rondelku stopić miód, do lekko ciepłego miodu dodać olej oraz roztrzepane jajka, dobrze wymieszać i wlać do mąki. Potem dodać jeszcze napar z kawy, sok z pomarańczy, całość dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
Na końcu dodać śliwki i orzechy. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto do foremek.
Piec w 180 C przez około 50 - 60 minut.