Sposób przygotowania:
Piernik staropolski z powidłami
Miód, cukier i margarynę podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Zdjąć i odstawić do przestudzenia. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, szczyptę soli, jajka, sodę rozmieszaną w mleku i zmiksować. Ciasto będzie dosyć gęste.
Naczynie z ciastem nakryć ściereczką, włożyć do worka i odłożyć w chłodne miejsce na 4-5 tygodni. Po tym czasie ciasto przynieść i pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część wyłożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku z termoobiegiem i dolną grzałką w 170 st około 60 min. Ciasto wystudzić na kratce. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć na 4 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie piernik przekroić na 4 części. Posmarować powidłami, zawinąć w aluminiową folię, odłożyć na kolejne 2 dni. Następnie posmarować cały piernik z zewnątrz powidłami i polać polewą.
Z ciasta możemy również upiec pierniczki. Polewa: do garnuszka włożyć wszystkie składniki i mieszając podgrzać ale nie gotować. Przestudzić i tężejącą polewą polać piernik. Ciasta nie dajemy dużo do formy, dosyć mocno rośnie.
Naczynie z ciastem nakryć ściereczką, włożyć do worka i odłożyć w chłodne miejsce na 4-5 tygodni. Po tym czasie ciasto przynieść i pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część wyłożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku z termoobiegiem i dolną grzałką w 170 st około 60 min. Ciasto wystudzić na kratce. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć na 4 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie piernik przekroić na 4 części. Posmarować powidłami, zawinąć w aluminiową folię, odłożyć na kolejne 2 dni. Następnie posmarować cały piernik z zewnątrz powidłami i polać polewą.
Z ciasta możemy również upiec pierniczki. Polewa: do garnuszka włożyć wszystkie składniki i mieszając podgrzać ale nie gotować. Przestudzić i tężejącą polewą polać piernik. Ciasta nie dajemy dużo do formy, dosyć mocno rośnie.
iziona
alaaa
miłego pieczenia :)