SUPERPRZEPIS

Piernik staropolski z powidłami

  • 2
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Piernik staropolski z powidłami Więcej zdjęć (5)

Piernik długo dojrzewający, ale szybko znikający.

Składniki:

Piernik staropolski z powidłami

 

  • 0,5 l miodu prawdziwego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 kg mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 3 opakowania przyprawy do piernika
  • powidła do posmarowania

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski z powidłami
Miód, cukier i margarynę podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Zdjąć i odstawić do przestudzenia. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, szczyptę soli, jajka, sodę rozmieszaną w mleku i zmiksować. Ciasto będzie dosyć gęste.

Naczynie z ciastem nakryć ściereczką, włożyć do worka i odłożyć w chłodne miejsce na 4-5 tygodni. Po tym czasie ciasto przynieść i pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część wyłożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku z termoobiegiem i dolną grzałką w 170 st około 60 min. Ciasto wystudzić na kratce. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć na 4 dni w chłodne miejsce.

Po tym czasie piernik przekroić na 4 części. Posmarować powidłami, zawinąć w aluminiową folię, odłożyć na kolejne 2 dni. Następnie posmarować cały piernik z zewnątrz powidłami i polać polewą.

Z ciasta możemy również upiec pierniczki. Polewa: do garnuszka włożyć wszystkie składniki i mieszając podgrzać ale nie gotować. Przestudzić i tężejącą polewą polać piernik. Ciasta nie dajemy dużo do formy, dosyć mocno rośnie.
Piernik staropolski z powidłami
ciasto w szklanej misce przykryć ściereczką włożyć do worka i odłożyć w zimne miejsce
Piernik staropolski z powidłami
ciasto podzielić na cztery części wyłożyć do keksówek i upiec
Piernik staropolski z powidłami
upieczone pierniki wystudzić na kratce zwinąć w ściereczkę i odłożyć
Piernik staropolski z powidłami
piernik posmarowac powidłami w środku za kilka dni na zewnątrz i polac polewą