iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Staropolski piernik dojrzewający

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Przepis jeszcze po mojej babci jest to jeden z najlepszych pierników jakie mogłam próbować.

Staropolski piernik dojrzewający Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Staropolski piernik dojrzewający

 

  • 25 dag margaryny
  • 1/2 litra miodu płynnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 15 dag orzechów mielonych
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • dodatkowo:
  • 30 dag marmolady
  • 20 dag polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Staropolski piernik dojrzewający
Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem, studzimy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku,dosypujemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, z jednej części ciasta pieczemy pierniczki, z drugiej piernik. Piernik pieczemy około 40 min w temp 180st. Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości uzyskujemy w ten sposób cztery paski ciasta. Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Najlepsze jest po kilku dniach od przełożenia.
Staropolski piernik dojrzewający
Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Najlepsze jest po kilku dniach od przełożenia.