Sposób przygotowania:
Staropolski piernik dojrzewający
Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem, studzimy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku,dosypujemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, z jednej części ciasta pieczemy pierniczki, z drugiej piernik. Piernik pieczemy około 40 min w temp 180st. Zimne ciasto dzielimy na dwa placki, które potem przecinamy na połowę przez środek po długości uzyskujemy w ten sposób cztery paski ciasta. Ciasto smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim, polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Najlepsze jest po kilku dniach od przełożenia.
bajtek
superbaba4
Pozdrawiam
msewka
Izionka,kochana zgubiłaś mąkę w składnikach. Podaj, bo z pewnością ktoś się skusi na Twój piernik.
iziona
Faktycznie zapomniałam o mące, potrzeba jej cały kilogram.
evita0007
monka5595
iziona
3 łyżki, tak mam w przepisie i ja tak zawsze robię , ciasto długo dojrzewa i po odstaniu swojego naprawdę nie czuć nadmiaru sody.
monka5595
iziona
Ja wykładam ciasto na tradycyjną blaszkę do pieczenia taką 25cm na 35cm i po upieczeniu ciasto przecinam przez środek na dwa placki i potem te placki po długości na połowę i w ten sposób mam cztery spody które przekładam powidłami. Można też upiec w foremce do keksa i przekroić na cztery placki, ale tak jest trudniej równo je podzielić
monka5595
iziona
U mnie już upieczone tylko dzisiaj przełożę marmoladą .