Sposób przygotowania:
Piernik dojrzewający
W misce połączyłam mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą do piernika olejem, miodem, cukrem, jajkami (wcześniej je dobrze roztrzepać), kawą , sokiem z pomarańczy,sodą i solą . Wymieszałam wszystko łyżką, a potem mikserem na gęstą masę. Dodałam bakalie i ponownie dokładnie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do 2 keksówek, zapełniając je do połowy. Piekłam 60 min. w temp. 180*C. Pierniki wystudziłam po czym zawinęłam w lnianą ściereczkę i folię spożywczą i włożyłam do lodówki na tydzień.Przed podaniem udekorowałam polewą, skórką pomarańczową orzechami i słupkami migdałów. Dodałam kawę i nie dodałam alkoholu, a zamiast brązowego dałam biały cukier.