aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Piernik drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mój najlepszy piernik drożdżowy

Piernik drożdżowy

Składniki:

Piernik drożdżowy

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik drożdżowy
pokruszyć drożdże i zalać kilkoma łyżkami piwa gdy zaczną się burzyć zrobić rozczyn dodając połowę mąki po wyrośnięciu rozczynu żółtka z cukrem utrzeć do białości dodać zmielone orzechy resztę mąki utarte i przesiane korzenie połączyć z rozczynem i dokładnie wyrobić pod koniec dodać pianę z białek lekko wymieszać i przyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką piec ok 1 godziny w średnio gorącym piekarniku. smacznego