haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Piernik dyniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wilgotne, cynamonowo-śliwkowe ciasto. Zawsze się udaje :)

Piernik dyniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik dyniowy

 

  • 1/2 kostki rozpuszczonego masła
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 dkg zmiksowanej blenderem dynii
  • 1/2 słoika powideł śliwowych
  • kilka suszonych śliwek

 

Sposób przygotowania:

Piernik dyniowy
Dynię wydrążyć i 40 dkg zblendować na gładką masę. śliwki drobno pokroić i wrzucić do dyni.Dodać pozostałe składniki i całość zmiksować mikserem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni. Piec około godziny. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem, lub polać czekoladą. Można posypać płatkami migdałów.
Piernik dyniowy
Dynie wydrylować i miąższ zmiksować na gładką masę.
Piernik dyniowy
Składniki bardzo dokładnie wymieszać mikserem
Piernik dyniowy
Suszone ślwki drobno pokroić i dodac do ciasta.
Piernik dyniowy
Ciasto wyłozyc do wysmarowanej tortownicy i piec około godziny