Remik1515

Remik1515

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 311]

Piernik kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Najpierw miód wlać do garnka, dodać masło, kawę, roztopić, i przestudzić. Żółtka z cukrem dokładnie utrzeć do białości, wlać przestudzony m

Piernik kawowy

Składniki:

Piernik kawowy

 

  • 5 szkl mąka pszenna
  • 5 szt jajka
  • 300 ml miód
  • 300 ml napar kawy
  • 1,5 szkl cukier
  • 1 szt przyprawa do pierników
  • 2 łyżki masła
  • 3 szt proszek do pieczenia
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • 4 łyżeczki rodzynek
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Piernik kawowy
Najpierw miód wlać do garnka, dodać masło, kawę, roztopić, i przestudzić. Żółtka z cukrem dokładnie utrzeć do białości, wlać przestudzony miód z kawą. Ciągle ucierając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową kandyzowaną. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Po upieczeniu i ostygnieciu posypac cukrem pudrem