WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1676]

Piernik last minute

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki piernik który jest dobry od razu po upieczeniu, ciasta nie trzeba wcześniej wyrabiać. Jest wilgotny w środku.

Piernik last minute Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik last minute

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao naturalnego
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Piernik last minute

ETAP 1:

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier zwykły i waniliowy i zmiksować na jasną masę.

Następnie dolać olej i włożyć dżem i zmiksować do jednolitej konsystencji.

Mąkę przesiać z proszkiem i sodą do osobnej miski i wymieszać z kakao i przyprawą do piernika.

Składniki sypkie stopniowo dodawać do masy jajecznej cały czas miksując. Gdy ciasto zrobi się bardzo gęste dolać mleko.

Zmiksowane ciasto przełożyć do formy i włożyć do piekarnika. Piec do suchego patyczka(u mnie ok. godziny) w temperaturze 180 stopni.

Wystudzić. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Piernik last minute
Piernik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Piernik last minute
Surowe ciasto piernikowe przełożone do formy
Piernik last minute
Ciasto piernikowe pod koniec miksowania w misce
Piernik last minute
Jajka zmiksowane z cukrem olejem i dżemem

Tagi:

ciasto piernik