Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Piernik trochę inaczej z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To taki piernik robiony na "szybko", w smaku wyszedł bardzo dobry. Właściwie nie różnił się od tego tradycyjnego. Można dodawać do niego swoje ulubione bakalie, zależy kto co lubi. Polecam do kawki, czy też herbatki.

Piernik trochę inaczej z bakaliami

Składniki:

Piernik trochę inaczej z bakaliami

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 480
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 3 jajka wiejskie
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bakalie:

  • 70 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g wiśni suszonych
  • 50 g orzeszków piniowych

Posypka:

  • cukier puder wg uznania

Sposób przygotowania:

Piernik trochę inaczej z bakaliami

1.

Piernik trochę inaczej z bakaliami
Włożenie do miski masła oraz dosypanie cukru

Do miski włożyć kostkę masła i dosypać cukier, zmiksować.

2.

Piernik trochę inaczej z bakaliami
Dodanie miodu prawdziwego do zmiksowanej masy

Dodać prawdziwy miód i dalej miksować.

3.

Piernik trochę inaczej z bakaliami
Wbijanie po jednym całym jajku do zmiksowanej masy

Dodawać po jednym całym jajku nie przerywając miksowania.

4.

Piernik trochę inaczej z bakaliami
Wsypanie przesianej mąki pszennej do masy

Wsypać mąkę pszenną i dalej miksować.

5.

Piernik trochę inaczej z bakaliami
Wlanie mleka do zmiksowanej masy

Wlać mleko, cały czas miksując.

6.

Piernik trochę inaczej z bakaliami

Na końcu wsypać kakao, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie zmiksować.

7.

Piernik trochę inaczej z bakaliami

Dodać bakalie: rodzynki sułtańskie, wiśnie suszone i orzeszki piniowe. Wymieszać łopatką.

8.

Piernik trochę inaczej z bakaliami

Przełożyć do dwóch foremek, u mnie silikonowe, więc nie trzeba ich smarować.

9.

Piernik trochę inaczej z bakaliami

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 1 godzinę.

10.

Piernik trochę inaczej z bakaliami

Ostudzone pierniki posypać cukrem pudrem. Smacznego !