Sposób przygotowania:
Ciasto jabłkowo-śliwkowe z serem marcepanowymETAP 1:
Mąkę tortową i krupczatkę wymieszać proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Żółtka utrzeć ze śmietaną i ekstraktem waniliowym, połączyć z mąką i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Resztę ciasta podzielić na 2 części. Do jednej wmieszać kakao. Oba kolory ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
ETAP 2:
Jajka zmiksować z cukrem pudrem, budyniem, serem i startym na tarce marcepanem. Zimną śmietanę ubić, połączyć z serem, delikatnie wymieszać.
ETAP 3:
Ciasto z lodówki rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 38x26 cm. Posypać bułką tartą, ułożyć wypestkowane śliwki i obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka.
ETAP 4:
Na owoce wylać przygotowaną masę serową.
ETAP 5:
Oba kolory ciasta z zamrażarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać po wierzchu. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor, około 40 minut.