Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto jabłkowo-śliwkowe z serem marcepanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z owocami i serem jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Świetny dodatek do popołudniowej kawy.

Ciasto jabłkowo-śliwkowe z serem marcepanowym

Składniki:

Ciasto jabłkowo-śliwkowe z serem marcepanowym

 

  • Ciasto
  • 20 dag mąki tortowej
  • 20 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Masa serowa
  • 40 dag twarogu z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 100 ml śmietany 36%
  • 5 dag masy marcepanowej
  • Dodatkowo
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-śliwkowe z serem marcepanowym

ETAP 1:

Ciasto jabłkowo-śliwkowe z serem marcepanowym
Mąkę z masłem połączyć z żółtkami i śmietaną

Mąkę tortową i krupczatkę wymieszać proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Żółtka utrzeć ze śmietaną i ekstraktem waniliowym, połączyć z mąką i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Resztę ciasta podzielić na 2 części. Do jednej wmieszać kakao. Oba kolory ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

ETAP 2:

Ciasto jabłkowo-śliwkowe z serem marcepanowym
Ubitą śmietanę połączyć z masą jajeczno-serową

Jajka zmiksować z cukrem pudrem, budyniem, serem i startym na tarce marcepanem. Zimną śmietanę ubić, połączyć z serem, delikatnie wymieszać.

ETAP 3:

Ciasto jabłkowo-śliwkowe z serem marcepanowym
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowane owoce

Ciasto z lodówki rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 38x26 cm. Posypać bułką tartą, ułożyć wypestkowane śliwki i obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka.

ETAP 4:

Ciasto jabłkowo-śliwkowe z serem marcepanowym
Wierzch ciasta zalać przygotowanym serem.

Na owoce wylać przygotowaną masę serową.

ETAP 5:

Ciasto jabłkowo-śliwkowe z serem marcepanowym

Oba kolory ciasta z zamrażarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać po wierzchu. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor, około 40 minut.