reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Piernikowy sernik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne, kruche ciasto z wyraźną nutą piernika i pyszny serowiec w jednym kęsie- jak dla nas pycha!! Nawet mała, która za piernikami nie przepada zajadała ciacho aż miło było patrzeć.

Piernikowy sernik Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernikowy sernik

 

  • Ciasto piernikowe:

 

 

  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:

 

  • 1 kg sera w wiaderku ( może być ser twarogowy 2x mielony)

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

  • 1 budyń śmietankowy

 

  • niepełna szklanka śmietany kremówki ( tak 0,5 cm od góry szkl 250ml)

 

  • 4 duże- 5 małych jaj

 

Sposób przygotowania:

Piernikowy sernik
Wykonanie: Szybko zagniatamy wszystkie składniki, dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową: Masło topimy na małym ogniu i studzimy Jajka ubijamy razem z cukrem tak długo, aż masa zbieleje i zwiększy swoją objętość - u mnie to około 10 minut. Do masy dodajemy śmietankę,ser, budyń, mąkę ziemniaczaną, a na końcu masło- chwilkę ucieramy do całkowitego połączenia sie składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy połowę ciasta i rozkładamy równomiernieNa ciasto wylewamy masę serową i również wyrównujemy górę. Następnie ścieramy drugą część ciastaJa robię to bezpośrednio na ciasto- uważając żeby ciasto lądowało równomiernie na całej powierzchni masy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy 50-55 minut do suchego patyczka. Górę można posypać cukrem pudrem. 
Piernikowy sernik
Szybko zagniatamy wszystkie składniki, dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
Piernikowy sernik
ciasto ścieramy równomiernie na maśe serową