Sposób przygotowania:
Piernik ze śliwką
Dzień wcześniej moczymy śliwki w alkoholu. Przed pieczeniem dokładnie odsączamy i przekrawamy na połowy. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą. W garnku rozpuszczamy masło z miodem. Dodajemy przyprawę do piernika i delikatnie studzimy. Do miski wybijamy jajka. Dokładamy cukier i ubijamy na puszystą masę. Między czasie mieszamy ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Gdy jajka są ubite dodajemy do nich na przemian tłuszcz z miodem , mleko i sypkie składniki. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy pokrojone śliwki. Mieszamy je z ciastem już za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony piernik studzimy. Po ostudzeniu dekorujemy polewą. Na polewie za pomocą lukru rysujemy gwiazdki, łańcuchy. Z perełek wykonujemy kwiatuszki, bombki.