Sposób przygotowania:
Piernik pomarańcz.-orzechowy z powidłami
-Miód rozpuścić z cukrem i masłem w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kakao Składniki przestudzić.
-Do ostudzonej masy dodać żółtka /po dokładnym wymieszaniu poprzedniego/, śmietanę i mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia.Używając drewnianej łyżki starannie połączyć składniki.
-Wsypać orzechy /ewentualnie inne bakalie/ i wymieszać.
-Ubić pianę z białek i dodać do ciasta, delikatnie połączyć .
-Ciasto przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia/boki nasmarować tłuszczem i obsypac bułka tartą -Piec ok.40-50 minut w temperaturze 170 st.C /ciasto należy "pilnować" by nie przypaliło sie zbyt mocno/.
-Całkowicie przestudzone ciasto przekroić na połowę/ do przełożenia/.
-Powidła podgrzać, w momencie zagotowania zdjąć z ognia i połączyć z galaretką.
-Składniki dokładnie wymieszać.
-Kiedy masa lekko przesygnie wyłożyć ją na spód ciasta, wyrównać powierzchnię i przykryć drugą częścią , lekko docisnąć. -Śmietankę mocno podgrzać/ prawie do wrzenia /, zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną czekoladę.
-Kiedy czekolada zmięknie wymieszać całość na gładką masę.
-Lekko przestudzoną, płynną polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. -Orzechy posiekać i posypać jeszcze nie zastygnietą całkiem polewę.
-Do ostudzonej masy dodać żółtka /po dokładnym wymieszaniu poprzedniego/, śmietanę i mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia.Używając drewnianej łyżki starannie połączyć składniki.
-Wsypać orzechy /ewentualnie inne bakalie/ i wymieszać.
-Ubić pianę z białek i dodać do ciasta, delikatnie połączyć .
-Ciasto przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia/boki nasmarować tłuszczem i obsypac bułka tartą -Piec ok.40-50 minut w temperaturze 170 st.C /ciasto należy "pilnować" by nie przypaliło sie zbyt mocno/.
-Całkowicie przestudzone ciasto przekroić na połowę/ do przełożenia/.
-Powidła podgrzać, w momencie zagotowania zdjąć z ognia i połączyć z galaretką.
-Składniki dokładnie wymieszać.
-Kiedy masa lekko przesygnie wyłożyć ją na spód ciasta, wyrównać powierzchnię i przykryć drugą częścią , lekko docisnąć. -Śmietankę mocno podgrzać/ prawie do wrzenia /, zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną czekoladę.
-Kiedy czekolada zmięknie wymieszać całość na gładką masę.
-Lekko przestudzoną, płynną polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. -Orzechy posiekać i posypać jeszcze nie zastygnietą całkiem polewę.
kaja