cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Piernik pomarańcz.-orzechowy z powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ten piernik najbardziej smakuje na Święta, jest prawdziwą pyszną ozdobą stołu.

Piernik pomarańcz.-orzechowy z powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik pomarańcz.-orzechowy z powidłami

 

  • Składniki: (foremka ok. 30 x 20 cm)

 

 

  • 3/4 szklanki prawdziwego miodu
  • 1/2 szklanki cukru /użyłam brązowy/
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • ok. 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika /użyłam domowej/
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej /pokrojonej w drobną kostkę/

 

  • Do przełożenia
  • ok.1,5 słoika powideł śliwkowych /użyłam 500 g/
  • 1 op. galaretki o smaku pomarańczowym

 

  • Polewa
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietany kremówki
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • oraz
  • 1/2 szkalnki posiekanych orzechów włoskich do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piernik pomarańcz.-orzechowy z powidłami
-Miód rozpuścić z cukrem i masłem w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kakao Składniki przestudzić.

-Do ostudzonej masy dodać żółtka /po dokładnym wymieszaniu poprzedniego/, śmietanę i mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia.Używając drewnianej łyżki starannie połączyć składniki.

-Wsypać orzechy /ewentualnie inne bakalie/ i wymieszać.

-Ubić pianę z białek i dodać do ciasta, delikatnie połączyć .

-Ciasto przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia/boki nasmarować tłuszczem i obsypac bułka tartą -Piec ok.40-50 minut w temperaturze 170 st.C /ciasto należy "pilnować" by nie przypaliło sie zbyt mocno/.

-Całkowicie przestudzone ciasto przekroić na połowę/ do przełożenia/.

-Powidła podgrzać, w momencie zagotowania zdjąć z ognia i połączyć z galaretką.

-Składniki dokładnie wymieszać.

-Kiedy masa lekko przesygnie wyłożyć ją na spód ciasta, wyrównać powierzchnię i przykryć drugą częścią , lekko docisnąć. -Śmietankę mocno podgrzać/ prawie do wrzenia /, zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną czekoladę.

-Kiedy czekolada zmięknie wymieszać całość na gładką masę.

-Lekko przestudzoną, płynną polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. -Orzechy posiekać i posypać jeszcze nie zastygnietą całkiem polewę.
Piernik pomarańcz.-orzechowy z powidłami
Połączyć składniki ciasta wg opisu i upiec piernik.
Piernik pomarańcz.-orzechowy z powidłami
Przestudzone ciasto przekroić na połowę i posmarować przygotowanym powidłem a nastepnie przykryć drugą częścią ciasta.
Piernik pomarańcz.-orzechowy z powidłami
Przestudzone ciasto przekroić na połowę i posmarować przygotowanym powidłem a nastepnie przykryć drugą częścią ciasta.
Piernik pomarańcz.-orzechowy z powidłami
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu i kroić po całkowitym stężeniu powidła i polewy.