Sposób przygotowania:
Piernik z masłem orzechowymETAP 1:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości do utartych żółtek dodać miód, olej i dokładnie wymieszać. Cały czas ucierając do masy dodać przesiana mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika na koniec dodać kakao. Kiedy wszystkie składniki ciasta się połączą dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wszystko wymieszać.
ETAP 2:
Formę do pieczenia keksa ( 20 cm)wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec w temp. 180 st około 50 minut do suchego patyczka.
ETAP 3:
Masło orzechowe:
Orzechy włoskie dokładnie zmiksować przy pomocy blendera, trwa to dosyć długo bo musi nam się miksowana masa zrobić tłusta , następnie dodać sól, miód i skórkę, całość jeszcze zmiksować, aby wszystko się dokładnie ze sobą połączyło.
ETAP 4:
Lukier:
Białko jajka ucierać dosypując cukru pudru do uzyskania gładkiego, białego i gęstego lukru. Cukier puder dosypujemy tak na wyczucie.
Upieczone i wystudzone wyjąć z formy, przeciąć na dwa placki na dolnym rozsmarować całe masło orzechowe, następnie posmarować je nutellą i przykryć drugim plackiem
ETAP 5:
Wierzch piernika polać dość gruba warstwą lukru i odstawić do zastygnięcia. Błyszcząca warstwa lukru sama w sobie jest już ozdobą ciasta, ale ja na swoim namalowałam świąteczny motyw przy pomocy barwników.