Sposób przygotowania:
Piernik „piwny”
Miód rozpuścić na małym ogniu. Osobno rozpuścić margarynę.
Do przestudzonej margaryny dodać żółtka i cukier. Następnie wlać przestudzony miód, piwo i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać.
Orzechy posiekać. Rodzynki sparzyć, osuszyć.
Bakalie obtoczyć w mące, dodać do ciasta.
Całość dokładnie wymieszać.
Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą.
Do formy wlać ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 180-200°C
Formę wstawić do piekarnika. Piec około 40-50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polukrować lub polać polewą. Można także przekroić na pół i przełożyć dowolnym dżemem.
Do przestudzonej margaryny dodać żółtka i cukier. Następnie wlać przestudzony miód, piwo i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać.
Orzechy posiekać. Rodzynki sparzyć, osuszyć.
Bakalie obtoczyć w mące, dodać do ciasta.
Całość dokładnie wymieszać.
Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą.
Do formy wlać ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 180-200°C
Formę wstawić do piekarnika. Piec około 40-50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polukrować lub polać polewą. Można także przekroić na pół i przełożyć dowolnym dżemem.