Piernik „piwny”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miód rozpuścić na małym ogniu. Osobno rozpuścić margarynę. Do przestudzonej margaryny dodać żółtka i cukier. Następnie wlać

Piernik „piwny”

Składniki:

Piernik „piwny”

 

  • 3 jajka,
  • ½ małego słoika sztucznego miodu,
  • 12 dag margaryny,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • ½ kg mąki,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do pierników,
  • bakalie (orzechy, rodzynki, smażona skórka pomarańczowa).

Sposób przygotowania:

Piernik „piwny”
Miód rozpuścić na małym ogniu. Osobno rozpuścić margarynę.

Do przestudzonej margaryny dodać żółtka i cukier. Następnie wlać przestudzony miód, piwo i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać.

Orzechy posiekać. Rodzynki sparzyć, osuszyć.

Bakalie obtoczyć w mące, dodać do ciasta.

Całość dokładnie wymieszać.

Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą.

Do formy wlać ciasto.

Piekarnik rozgrzać do 180-200°C

Formę wstawić do piekarnika. Piec około 40-50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polukrować lub polać polewą. Można także przekroić na pół i przełożyć dowolnym dżemem.