Sposób przygotowania:
Piernik przekładany marcepanem i masą pomarańczowąPrzygotowanie ciasta
W garnku z grubym dnem rozpuść miód i masło (nie gotuj). Dodaj do nich cukier trzcinowy oraz przyprawę do piernika. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia. Do przestudzonej masy wbij jajko, dokładnie rozmieszaj.
Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj ciasto mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Ciasto owiń folią spożywczą i schłódź kilka godzin a najlepiej całą noc.
Przygotowanie nadzienia
Przygotowanie piernika najlepiej rozłożyć na dwa dni. Skórkę z pomarańczy przełóż do słoika.Suszone morele pokrój w kostkę, dodaj do skórki.
Zalej skórkę i morele wódką tak aby przykryła owoce i wymieszaj wszystko. Odstaw masę do napęcznienia,najlepiej na całą noc.
Na następny dzień zmiksuj blenderem owoce na gładką masę.
Pieczenie ciasta
Na drugi dzień wyjmij ciasto z lodówki, pozostaw aby się ociepliło. Podziel ciasto na dwie części. Przygotuj foremkę 20x25, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj tak aby zmieściło się do foremki.
Pierwszą część ciasta wyłóż do blaszki.dociśnij delikatnie boki.
Rozwałkuj marcepan między dwoma kartkami papieru do pieczenia, wyłóż na ciasto. Warstwę marcepanu przykryj równomiernie masą pomarańczową. Drugi płat ciasta rozwałkuj i wyłóż na masę pomarańczową. Wierzch ciasta nakłuj widelcem.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 3 minut. Gotowe ciasto lekko przestudź i pokryj lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.
skuter5
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2