alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Piernik z marcepanem i powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Piernik jest przepyszny.Zachęcam do upieczenia.

 Piernik z marcepanem i powidłami

Składniki:

Piernik z marcepanem i powidłami

 

  • 0,5 szkl woda,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 szt przyprawa do pierników Prymat,
  • 1i 3/4 szkl cukier,
  • 4 łyżki miód,
  • 1 kost margaryna,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 2 szkl mąka krupczatka,
  • 5 szt jajka,
  • 10 dkg migdałay płatki,
  • 10 dkg marcepan
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • do posmarowania powidła śliwkowe,
  • czekolada mleczna,

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik z marcepanem i powidłami
Wodę,kakao,miód,przyprawę do piernika,cynamon,cukier,margarynę zagotować i ostudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować..Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać do masy i wymieszać łyżką.Na końcu dodać migdały.Ciasto wylać do formy keksówki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Piec około 1 h w 160 st.Najlepiej sprawdzić patyczkiem.Zimny piernik przekroić 2 raz.(powstaną 3 części).Marcepan zagnieść i rozwałkować na wielkość placka. Przełożenie;część placka ,powidła śliwkowe,druga część placka,marcepan,trzecia część placka.Całość oblać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekorować pokrojonymi orzechami.