SUPERPRZEPIS

Piernik z marcepanem

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Piernik z marcepanem Więcej zdjęć (3)

Aromatyczny i miękki piernik, a w nim sernik z delikatnie wyczuwalną masą marcepanową. Przełożony powidłem śliwkowym z dodatkiem czekolady, która łączy wszystkie smaki.

Składniki:

Piernik z marcepanem

PIERNIK:

SERNIK MARCEPANOWY:

  • 750g zmielonego twarogu
  • 250g sera ricotta
  • 200g masy marcepanowej
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki likieru amaretto

POWIDŁA:

  • 1 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 50g czekolady gorzkiej 70%

POLEWA:

  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 50g masła
  • 50g czekolady mlecznej
  • perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piernik z marcepanem

PIERNIK

Piernik z marcepanem
Ciasto przełożyć do dużej formy i wyrównać.

Masło rozpuścić z miodem na małym ogniu, a kiedy przestygnie dobrze utrzeć z jajkami. Dodać śmietanę. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami, wymieszać z przyprawą do piernika. Suchą mieszankę wsypać do utartych jajek i połączyć. Ciasto będzie dość gęste. Wyłożyć do formy 23x33cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez 30min. Po wystudzeniu rozkroić na pół.

SERNIK

Piernik z marcepanem
Masę marcepanową rozdrobnić w palcach i przełożyć do garnka razem ze śmietanką.

Masę marcepanową włożyć do garnuszka i podgrzewać ze śmietanką, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.

ETAP 3:

Piernik z marcepanem
Do masy sernikowej na końcu wlać amaretto.

Twaróg i ricottę przełożyć do misy miksera, wsypać cukier, mąkę i zmiksować. Dodać po jednym jajku i połączyć z rozpuszczoną masą marcepanową. Na końcu wlać likier. Sernik wlać do formy z papierem na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

ETAP 4:

Piernik z marcepanem
Na serniku rozsmarować powidła z czekoladą.

Powidła śliwkowe podgrzewać na małym ogniu i do gorących dodać połamaną czekoladę. Powidła dodatkowo można zmiksować blenderem.
Połowę, jeszcze ciepłych powideł rozsmarować na wystudzonym serniku. Przykryć jedną połówką piernika i odwrócić tak, aby sernik był na wierzchu. Przy tej czynności przyda się druga deska. Rozsmarować resztę powideł i przykryć piernikiem.

POLEWA

Cukier, wodę i kakao zagotować w garnuszku. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i obsypać perełkami, zanim polewa zastygnie.
Smacznego :)

Tagi:

ciasto piernik