sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Świąteczny piernik z marcepanem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapraszam na piernik dla zapracowanych, szybki, bo nie musi leżakować i pyszny, bo z masą marcepanową i dżemem pomarańczowym, dzięki któremu nabiera lekko kwaskowego smaku.

Świąteczny piernik z marcepanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny piernik z marcepanem

 

  • Składniki: keksówka (12x25cm)
  • Ciasto:
  • 125 g masła
  • 250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • Przełożenie:
  • kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych
  • masa marcepanowa

 

  • Polewa:
  • ok 80 ml śmietanki kremówki 30% - 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny piernik z marcepanem
Przygotowanie: W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Lekko studzimy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewamy na malutkim ogniu przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia (uwaga masa będzie gorąca!), czekamy aż troszkę ostygnie. Dodajemy sodę, mleko i roztrzepane jajka. Szybko i energicznie mieszamy. Masa od sody może się lekko spienić. Mieszając, dodajemy bezpośrednio przesianą przez sitko mąkę. Uważamy na grudki. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą foremki (12x25cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika. Pieczemy przez około 45 - 50 minut, do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym ostudzeniu piernik kroimy wzdłuż na trzy części. Marcepan zagniatamy i rozwałkowujemy na wielkość piernika. Piernik przekładamy w następujący sposób: placek, dżem pomarańczowy, marcepan, dżem pomarańczowy, drugi placek, powidła i trzeci placek. Części piernika układamy jedna na drugiej. Na koniec lekko przyciskamy. Przełożony piernik polawamy polewą: w rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto. 
Świąteczny piernik z marcepanem
W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Lekko studzimy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon.
Świąteczny piernik z marcepanem
Zdejmujemy garnek z ognia (uwaga masa będzie gorąca!), czekamy aż troszkę ostygnie. Dodajemy sodę, mleko i roztrzepane jajka. Szybko i energicznie mieszamy. Masa od sody może się lekko spienić. Mieszając, dodajemy bezpośrednio przesianą przez sitko m
Świąteczny piernik z marcepanem
Po całkowitym ostudzeniu piernik kroimy wzdłuż na trzy części
Świąteczny piernik z marcepanem
Marcepan zagniatamy i rozwałkowujemy na wielkość piernika. Piernik przekładamy w następujacy sposób: placek, dżem pomarańczowwy, marcepan, dżem pomarańczowy, drugi placek, powidła i trzeci placek.