iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Piernik z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piernik w letnim wydaniu z dodatkiem cukinii, posypany borówkami, niesamowicie mięciutki i pyszny. Polecam bo jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Piernik z cukinią

Składniki:

Piernik z cukinią

ciasto:

  • 4 szklanki maki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki startej na tarce cukinii
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 15 dag mlecznej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Piernik z cukinią
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i szczypta soli. Jajka wymieszać z olejem i dolać do suchych składników, dołożyć cukinię i przy pomocy wszystko dokładnie wymieszać.

Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć całe ciasto, wyrównać bo jest dość gęste.

Piec w temp. 180 st około 60 minut, po upieczeniu wystudzić.

Czekoladę połamać, ustawić miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą, dolać mleko i mieszając rozpuścić, ciepłą czekolada polać przestudzone ciasto i odstawić do zastygnięcia.

Zanim czekolada zastygnie można je dodatkowo ozdobić ja posypałam swoje borówkami, ale to nie jest konieczne bo i bez nich jest pyszne.