slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 811]

Sernik na zimno "morska fala"

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapraszam na pyszny i prosty w przygotowaniu sernik na zimno. Polecam na podwieczorek do kawy lub herbaty.

Sernik na zimno "morska fala"

Składniki:

Sernik na zimno "morska fala"

 

  • 120 g biszkoptów
  • 60 g masła
  • 500 g sera twarogowego
  • 1 galaretka w proszku przezroczysta
  • 1 galaretka w proszku turkusowa
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • oraz: jeżyny, borówki, spirulina niebieska lub niebieski cukier
  • tortownica o śred. 16 cm

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno "morska fala"
Ciastka drobno kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Masą wykładamy dno i boki tortownicy i mocno ugniatamy. Wstawiamy blaszkę z ciasteczkowym spodem do lodówki.

Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy. Twaróg dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch różnych misek. Do jednej części twarogu wlewamy przezroczystą galaretkę a do drugiej turkusową i miksujemy . Kiedy masy serowe zaczną tężeć na przemian wlewamy je do blaszki na ciasteczkowy spód (po 4 łyżki masy). Czynność powtarzamy, aż skończą się masy sernikowe. Wstawiamy ciasto do lodówki do stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i dekorujemy górę sernika. Posypujemy odrobiną spiruliny (lub cukrem niebieskim) i układamy owoce. Smacznego.