agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

piernik z czekoladą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nie masz pomysłu na ciasto do kawy???-być może te ciasto bedzie najlepsze..smacznego.

piernik z czekoladą orzechową

Składniki:

piernik z czekoladą orzechową

 

  • cukru,4 jaja,1 proszek do pieczenia,1 opakowanie przyprawy do piernika,1/2 kostki masła
  • czekolady,1 kostka masła,1/2 szklanki pokruszonych orzechów,1 kieliszek rumu,3 łyzki cukru pudru

Sposób przygotowania:

piernik z czekoladą orzechową
Piernik przygotować zgodnie ze składnikami podanymi wyżej.Zagotować miód,dodać przyprawy i jedną szklankę mąki, gotować 5 minut i odstawić do ostygnięcia.Żółtka utrzeć z masłem,białka ubić na pianę>Dodać wszystkie składniki ,na końcu wymieszać z białkami,włożyć do wysmarowanej formy i piec 1 godzinę w temp.160 stopni.Roztopić masło dodać czekoladę i mieszać aż się rozpuści.Ostudzić i utrzeć z cukrem na gładką masę.Dodać rum i orzechy>Ciasto przekroić na pół,przełożyć kremem.Wierzch obficie posypać orzechami i polać zagotowaną z cukierkami toffi śmietaną.Odstawić do wystygnięcia.