lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Piernik z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

piernik przełożony dowolną konfiturą

Piernik z dżemem

Składniki:

Piernik z dżemem

 

  • 30 dag mąki
  • 3/4 kostki masła
  • szklanka miodu
  • 4 jaja
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
  • konfitura

Sposób przygotowania:

Piernik z dżemem
Oddziel żółtka od białek.Żółtka utrzyj z cukrem,masłem i miodem.Dodaj do tego mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.Na sam koniec dodaj ubitą pianę z białek.Wszystko starannie wymieszaj ze sobą i przełóż do formy do pieczenia natłuszczonej i oprószonej bułką tartą.Piecz piernik w temperaturze 170 st.Ostudzony piernik przełóż dowolną konfiturą np śliwkową czy wiśniową.