alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Piernik z grzańcem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik z grzańcem, piernik z grzańcem

Piernik z grzańcem

Składniki:

Piernik z grzańcem

 

  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 15 dag płatków czekoladowych
  • 30 dag cukru
  • 30 dag masła
  • 5 jajek
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 małe opakowanie przyprawy do "grzańca"
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 małe opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Piernik z grzańcem
Lekko podgrzać wino, wsypać przyprawę do grzańca. Mieszać aż się rozpuści. Utrzeć masło z cukrem. Nie przerywając ucierania, wlewać jajka. Stale ucierając wsypywać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do pierników. Wino przecedzić. Wlać do masy stale mieszając. Dodać sok pomarańczowy. Wymieszać z płatkami. Formę z kominkiem natłuścić. Wlać ciasto. Piec w temp. 175 st. C przez 60 minut.