Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Piernik z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwy piernik, doskonale utrzymujący długo wilgoć. Oprócz rodzynek można dodać również inne bakalie.

Piernik z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Piernik z jabłkami
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki , zalać niewielką ilością wody i rozgotować do miękkości Do gorących jabłek dodać cukier i margarynę i wymieszać, a następnie wystudzić. Po wystudzeniu, dodać mąkę, żółtka i inne składniki. Białka ubić na sztywno i dodać na koniec. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Piernik z jabłkami
Jablka należy rogotować do miekkości z niewielką ilością wody
Piernik z jabłkami
Do rozgotowanych jabłek dodać cukier, zdjąć z palnika i dodać margarynę
Piernik z jabłkami
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Piernik z jabłkami
Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę