Sposób przygotowania:
Piernik z jabłkami
Na patelnie wsypać 2 łyżki cukru i zrumienić na karmel. następnie masło utrzeć razem z żółtkami, cukrem i miodem. Porcjami dodawać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i przyprawą korzenną, następnie wlać wcześniej przygotowany karmel rozpuścić w małej ilości wody, następnie wymieszać z wcześniej ubitą na sztywno pianą, włożyć do formy, na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w średnie paseczki jabłka, posypać je rodzynkami. Ciasto piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia, następnie przełożyć je wcześniej ubita na sztywno szmizetką, wierzch posmarować roztopionym dżemem. Serdecznie zapraszam do przygotowania i życzę Smacznego !