Piernik z jabłkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej roślinny. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kak

Piernik z jabłkami i orzechami

Składniki:

Piernik z jabłkami i orzechami

 

  • 4 jajka,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 ½ szklanki oleju roślinnego,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody spożywczej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku,
  • 1-1 ½ kg winnych jabłek,
  • 5-10 dag rodzynek,
  • 5-10 dag orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Piernik z jabłkami i orzechami
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej roślinny.

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Dodać do ciasta.

Rodzynki sparzyć, osuszyć.

Orzechy posiekać.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę.

Rodzynki, orzechy i jabłka oprószyć mąką. Dodać do ciasta, wymieszać.

Blachę do pieczenia natłuścić, oprószyć bułką tartą.

Ciasto wylać do formy, wstawić do gorącego piekarnika.

Piernik piec około 40-45 minut w temperaturze 180°C

Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.