-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Piernik z jabłkami wg -Natka-

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis znalazłam wśród zapisków mojej mamy. Jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Już w sobotę cała blacha ciasta zniknęła:)

Piernik z jabłkami wg -Natka- Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z jabłkami wg -Natka-

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 duże jajka (ja miałam malutkie więc dałam 5)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika - 20g
  • 1 kg jabłek
  • Ponadto:
  • papier do pieczenia
  • blacha 25cm x 36cm

Sposób przygotowania:

Piernik z jabłkami wg -Natka-
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy na ok 20 minut aby puściły sok. W międzyczasie do miski wybijamy jajka i mikserem rozbełtujemy je na jednolitą masę. Następnie do miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki oraz jabłka wraz z sokiem i całość mieszamy łyżką aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Piernik z jabłkami wg -Natka-
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pysznego ciasta.
Piernik z jabłkami wg -Natka-
Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i zasypujemy cukrem.
Piernik z jabłkami wg -Natka-
Do rozbełtanych jajek dodajemy pozostałe składniki oraz jabłka i mieszamy całość łyżką.
Piernik z jabłkami wg -Natka-
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i wstawiamy na godzinę do piekarnika.