aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Piernik z marchwi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

mój najlepszy piernik z marchwi

Piernik z marchwi

Składniki:

Piernik z marchwi

 

  • 40 dkg marchwi
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 25 dkg cukru
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1łyżeczka cynamonu i goździków
  • 1łyżka karmelu

 

Sposób przygotowania:

Piernik z marchwi
marchew opłukać starannie oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce. Do utartej miazgi dodać przesianą mąkę zmieszaną z sodą żółtka utarte z cukrem tłuszcz utłuczone i przesiane korzenie oraz karmel wyrobić masę łyżką starannie ją ucierać ubić pianę lekko wymieszać z masą włożyć do formy posmarowanej tłuszczem i piec w gorącym piekarniku ok 1 godziny wyjąć nieco ochłodzić wyłożyć na deseczkę i ostudzić można piernik przełożyć marmoladą. smacznego