Sposób przygotowania:
Piernik z winem i polewąETAP 1:
Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i przyprawą do piernika. Wymieszać i odstawić. Jajka utrzeć z cukrem i w trakcie miksowania dodać płynny miód.
Można go podgrzać do uzyskania płynu, jeśli jest w formie stałej. Następnie wlać cienkim strumykiem olej.
ETAP 2:
Wsypać suche składniki i wymieszać, wlewając na końcu wino. Jednolitą masę przelać do małej keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 50 min.
Odstawić do wystudzenia.
ETAP 3:
Przygotować polewę zalewając żelatynę zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier, kakao umieścić w garnuszku i zalać winem. Wymieszać z winem i kiedy się zagotuje zestawić z ognia.
Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści.
Polewę wystudzić i jeszcze płynną polać po pierniku. Oprószyć dekoracjami cukierniczymi. Po zastygnięciu polewy można kroić piernik na plastry. Smacznego :)
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2