Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Piernik z winem i polewą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik z dodatkiem słodkiego wina, który jest aromatyczny i miękki. Pokryty czekoladową galaretką o ciekawym, owocowym posmaku wina.

Piernik z winem i polewą

Składniki:

Piernik z winem i polewą

 

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki słodkiego wina

POLEWA:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki słodkiego wina
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Piernik z winem i polewą

ETAP 1:

Piernik z winem i polewą
Jajka utrzeć z cukrem, wlewając miód i olej.

Mąkę przesiać z kakao, spulchniaczami i przyprawą do piernika. Wymieszać i odstawić. Jajka utrzeć z cukrem i w trakcie miksowania dodać płynny miód.

Można go podgrzać do uzyskania płynu, jeśli jest w formie stałej. Następnie wlać cienkim strumykiem olej.

ETAP 2:

Piernik z winem i polewą
Na końcu do masy wlać czerwone wino i wymieszać.

Wsypać suche składniki i wymieszać, wlewając na końcu wino. Jednolitą masę przelać do małej keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 50 min.

Odstawić do wystudzenia.

ETAP 3:

Piernik z winem i polewą
Cukier, kakao i wino rozmieszać dokładnie.

Przygotować polewę zalewając żelatynę zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier, kakao umieścić w garnuszku i zalać winem. Wymieszać z winem i kiedy się zagotuje zestawić z ognia.

Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści.

Polewę wystudzić i jeszcze płynną polać po pierniku. Oprószyć dekoracjami cukierniczymi. Po zastygnięciu polewy można kroić piernik na plastry. Smacznego :)


Tagi:

ciasto piernik