Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Piernik z polewą czekoladową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubię zajadać się tym piernikiem z koleżankami.

Piernik z polewą czekoladową

Składniki:

Piernik z polewą czekoladową

 

 

  • polewa:
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 dag kakao
  • 2 białka
  • paczka cukru waniliowego
  • 6 łyżek wody

 

Sposób przygotowania:

Piernik z polewą czekoladową
W misce przesiać mąkę, zaparzyć zagotowanym miodem, dodać żółtka utarte z cukrem i masłem, oraz cynamon, goździki, zmielone migdały. Gdy masa przestygnie dodać sodę oczyszczoną, rozpuszczoną w zimnej wodzie. Składniki starannie wymieszać, na końcu dodać starannie ubitą pianę z białek i powoli wymieszać. Blachę 30 x 30 cm, wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto na blachę po czym wierzch ciasta posmarować wodą i powtykać w środek ciasta migdały. Włożyć do gorącego piekarnika. Piernik pieczemy przez godzinę w temp 160 C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotowanie polewy: W małym rondelku białka utrzeć do białości z przesianym cukrem pudrem. Potem dodajemy cukier waniliowy, kakao (wcześniej rozmieszane w małym rondelku z wodą i zagotowane). Wszystkie składniki na polewę dobrze wymieszać i zagotować na małym ogniu na 3 minuty, po czym oblać piernik.