Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik na pierniku z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo lubię piernik i sernik, do głowy przyszedł mi pomysł, żeby połączyć razem te dwa ciasta. Nie ukrywam, że wyszło pysznie. Takie ciasto możemy również upiec na świąteczny stół lub dla gości. Zapewniam, że wszystkim posmakuje.

Sernik na pierniku z polewą czekoladową

Składniki:

Sernik na pierniku z polewą czekoladową

Ciasto piernikowe:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki miodu prawdziwego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1 przyprawa do piernika
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki amoniaku
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik (gotowego w wiadereczku )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 10 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik na pierniku z polewą czekoladową

Przygotowanie ciasta:

Sernik na pierniku z polewą czekoladową
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Masło lub margarynę, cukier i mleko przekładamy do garnka, następnie zagotowujemy i studzimy. Do wystudzonej masy dajemy żółtka, miód, mąkę, przyprawę do piernika, sodę i amoniak, następnie dokładnie ucieramy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszamy z ciastem.

Przygotowanie masy serowej:

Sernik na pierniku z polewą czekoladową
Z podanych składników przygotowujemy masę serową.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, dodajemy budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser, dokładnie ucieramy.

Przygotowanie do pieczenia:

Sernik na pierniku z polewą czekoladową
Następnie ciasto przygotowujemy do pieczenia.

Do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową wykładamy ciasto piernikowe, a na ciasta wykładamy masę serową.

Pieczenie i podanie:

Sernik na pierniku z polewą czekoladową
Ciasto pieczemy,studzimy,kroimy,dekorujemy.

Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto studzimy w blaszce.
Ciasto kroimy na kawałki.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy pokrojone ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut, żeby polewa zastygła. Podajemy.


Tagi:

sernik ciasto