Sposób przygotowania:
Sernik na pierniku z polewą czekoladowąPrzygotowanie ciasta:
Masło lub margarynę, cukier i mleko przekładamy do garnka, następnie zagotowujemy i studzimy. Do wystudzonej masy dajemy żółtka, miód, mąkę, przyprawę do piernika, sodę i amoniak, następnie dokładnie ucieramy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszamy z ciastem.
Przygotowanie masy serowej:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, dodajemy budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser, dokładnie ucieramy.
Przygotowanie do pieczenia:
Do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową wykładamy ciasto piernikowe, a na ciasta wykładamy masę serową.
Pieczenie i podanie:
Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto studzimy w blaszce.
Ciasto kroimy na kawałki.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy pokrojone ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut, żeby polewa zastygła. Podajemy.