Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Piernik z bakaliami wg Mysiuni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

aromatyczny piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami wg Mysiuni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z bakaliami wg Mysiuni

 

Sposób przygotowania:

Piernik z bakaliami wg Mysiuni
Orzechy oraz migdały siekamy (ja migdały kupiłam już posiekane w słupki). 2 wąskie blaszki smarujemy margaryną i wykładamy papierem śniadaniowym.


Do mąki wsypujemy przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz kakao - mieszamy.


Żółtka, cukier oraz miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy śmietanę oraz miód (jeśli dajemy sztuczny to trochę wiecej bo jest mniej słodki) i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z pozostałymi składnikami.


Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z całym ciastem a na koniec dodajemy bakalie - mieszamy i rozkładamy ciasto na 2 blaszki.


Piernik pieczemy przez 60 minut w temp 180*. po wystudzeniu nakłuwamy cały piernik za pomocą wykałaczki, aby polewa dostała się do srodka i ciasto było słodsze i bardziej wilgotne.


na samym końcu piernik polewamy polewa kakaową lub czekoladową i dekorujemy np migdałami.
Piernik z bakaliami wg Mysiuni
bakalie urozmaicają smak pysznego, tradycyjnego piernika
Piernik z bakaliami wg Mysiuni
ja dodawałam miód prawdziwy, dzieki czemu piernik mial lepszy smak
Piernik z bakaliami wg Mysiuni
Etap 3
Piernik z bakaliami wg Mysiuni
Etap 4