Sposób przygotowania:
Piernik z bakaliami wg Mysiuni
Orzechy oraz migdały siekamy (ja migdały kupiłam już posiekane w słupki). 2 wąskie blaszki smarujemy margaryną i wykładamy papierem śniadaniowym.
Do mąki wsypujemy przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz kakao - mieszamy.
Żółtka, cukier oraz miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy śmietanę oraz miód (jeśli dajemy sztuczny to trochę wiecej bo jest mniej słodki) i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z pozostałymi składnikami.
Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z całym ciastem a na koniec dodajemy bakalie - mieszamy i rozkładamy ciasto na 2 blaszki.
Piernik pieczemy przez 60 minut w temp 180*. po wystudzeniu nakłuwamy cały piernik za pomocą wykałaczki, aby polewa dostała się do srodka i ciasto było słodsze i bardziej wilgotne.
na samym końcu piernik polewamy polewa kakaową lub czekoladową i dekorujemy np migdałami.
Do mąki wsypujemy przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz kakao - mieszamy.
Żółtka, cukier oraz miękkie masło ucieramy, następnie dodajemy śmietanę oraz miód (jeśli dajemy sztuczny to trochę wiecej bo jest mniej słodki) i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z pozostałymi składnikami.
Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z całym ciastem a na koniec dodajemy bakalie - mieszamy i rozkładamy ciasto na 2 blaszki.
Piernik pieczemy przez 60 minut w temp 180*. po wystudzeniu nakłuwamy cały piernik za pomocą wykałaczki, aby polewa dostała się do srodka i ciasto było słodsze i bardziej wilgotne.
na samym końcu piernik polewamy polewa kakaową lub czekoladową i dekorujemy np migdałami.