WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sernik rosyjski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik rosyjski na cieście z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, z kremówką dodaną do masy serowej. Bardzo puszysty i delikatny.

Sernik rosyjski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik rosyjski

Spód:

Masa serowa:

  • 1kg sera (użyłam sera z wiaderka)
  • 300ml śmietany 30%
  • 1szkl. cukru
  • 6 jaj
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sernik rosyjski

ETAP 1:

Wszystkie składniki na orzechowy spód umieścić w misce i zagnieść z nich jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciastem wylepić dno tortownicy o wymiarach 26x26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Spód podpiec przez 15 minut w 180 stopniach i przestudzić.

Ser zmiksować z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku. Miksować po każdym do połączenia składników. Wsypać budyń i zmiksować. Zimną śmietanę ubić w oddzielnej misce na sztywno i wmieszać do masy serowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmiesząc do masy serowej. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód.

Piec 10 minut w 200 stopniach a następnie jeszcze godzinę w 150 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Sernik rosyjski
Sernik po wystdzeniu wyjęty z blachy i posypany cukrem pudrem
Sernik rosyjski
Sernik rosyjski po pieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik rosyjski
Wymieszana masa serowa przełożona na podpieczony spód
Sernik rosyjski
Kruchy spód orzechowy po podpieczeniu w piekarniku