Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową kandyzowaną jest bardzo smaczne, aromatyczne i łatwe do przygotowania.

Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową

 

  • 2 szkl maślanki
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 10 dag czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową
Mąkę i kakao przesiać, połączyć z przyprawą do pierników. Masło rozpuścić i ostudzić. Maślankę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i sodą. Następnie dodać powidła, oliwę, płynne masło, zamieszać. Połączyć z mąką, 2 łyżki skórki pomarańczowej, dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 32/8 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka około 35-40 minut. Upieczone, zimne ciasto oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobić pozostałą skórką pomarańczową. 
Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową
Maślankę wymieszać z sodą żółtkami cukrem i powidłami
Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową
Mąkę wymieszać z kakao i przyprawą do pierników
Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową
Wszystkie przygotowane składniki połączyć z maślanką
Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową
Wymieszać i przelać do przygotowanej foremki keksowej