Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pierniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Każdego roku przygotowuję takie pierniczki na choinkę.

Pierniki

Składniki:

Pierniki

 

  • 60 dag mąka,
  • 15 dag miód,
  • 10 dag cukier,
  • 1/2 kostki masło,
  • 2 sztuki żółtka jaj,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki przyprawa do pierników,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • do ozdobienia kolorowe lukry

 

Sposób przygotowania:

Pierniki
Miód przełożyć do garnuszka, dodać przyprawę do pierników, masło, cukier, całość zagotować i przestudzić. Następnie mąkę połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Można je delikatnie podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego pierniczki, układać je na blaszce i piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Pierniki można posmarować rozmąconym białkiem jaja, będą się wówczas ładnie błyszczeć. Pierniczki po wystudzeniu można dowolnie polukrować.