Sposób przygotowania:
pierniki domowe
Na początek rozpuścić miód i margarynę osobnym naczyniu przypalić cukier do momentu aż będzie jednolita masa , wtedy odstawić z ognia i wlewać po woli ostudzoną rozpuszczoną w szklance kawę inka ciągle mieszając . Odstawiamy wszystko do ostygnięcia . W międzyczasie przygotowujemy mąkę do której wbijemy jajka a następnie przestudzoną masę oraz pozostałe składniki . Wszystko dokładnie mieszamy .Amoniak i sodę rozpuścić w osobnym naczyniu w letniej wodzie i wlać na samym końcu . wyrobić ciasto i formować różne wzory i kształty z ciasta piernikowego specjalnie do tego przystosowanymi foremkami i kłaść na blachę. Piec w temp około 180 C .Az do zrumienienia i wyrośnięcia .
edytaha
bajtek
Soda 1.5 dag !!!!!!???? /8 dag mam w całej torebce/, toż tego się nie da potem zjeść :):
piotr20091991
misia14
proszę podać pojemność słoika!!!
piotr20091991