EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 276]

Piernikowa choinka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pachnąca piernikami chrupiąca choinka to świetna propozycja świątecznych ciasteczek oraz znakomita dekoracja Bożonarodzeniowego stołu.

Piernikowa choinka

Składniki:

Piernikowa choinka

 

  • 400g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 120g cukru
  • 100g płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • olej do wysmarowania formy

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 11-14łyżek cukru pudru w zależności od wielkości jajka

Sposób przygotowania:

Piernikowa choinka

ETAP 1:

Piernikowa choinka
wszystkie składniki na pierniczki umieścić w misie

Mąkę, cukier puder, sodę przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajka, roztopione masło i miód.

Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta.

ETAP 2:

Piernikowa choinka
gotowe ciasto rozwałkować i wycinać wykrawaczem ciasteczka

Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm, podsypać mąką i wykroić kolejnymi foremkami (od najmniejszej do największej) kształty gwiazdy.

Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut, a następnie pozostawić do wystudzenia.

ETAP 3:

Piernikowa choinka
ciasteczka upiec w piekarniku a potem za pomocą lukru skleić w choinkę

Lukier:
Do miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości).

Na każdy upieczony największy pierniczek dodać łyżeczkę lukru, rozprowadzić na pierniczku i przycisnąć następnym, troszkę mniejszym pierniczkiem.

Sklejać w ten sposób choinkę aż do ostatniego małego pierniczka, z którego należy zrobić gwiazdę i umieścić na szczycie choinki. Pozostałym lukrem udekorować boki pierników.