Sposób przygotowania:
Piernikowa choinkaETAP 1:
Mąkę, cukier puder, sodę przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajka, roztopione masło i miód.
Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta.
ETAP 2:
Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm, podsypać mąką i wykroić kolejnymi foremkami (od najmniejszej do największej) kształty gwiazdy.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut, a następnie pozostawić do wystudzenia.
ETAP 3:
Lukier:
Do miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości).
Na każdy upieczony największy pierniczek dodać łyżeczkę lukru, rozprowadzić na pierniczku i przycisnąć następnym, troszkę mniejszym pierniczkiem.
Sklejać w ten sposób choinkę aż do ostatniego małego pierniczka, z którego należy zrobić gwiazdę i umieścić na szczycie choinki. Pozostałym lukrem udekorować boki pierników.
CORAL