gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Piernikowe choinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernikowe choinki są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam, fajna alternatywa tradycyjnych pierników.

Piernikowe choinki

Składniki:

Piernikowe choinki

 

  • 200 gram margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 40 gram przyprawy do piernika
  • 500 ml mleka
  • 6 jajek
  • 2 budynie czekoladowe
  • 400 gram mąki
  • 400 gram cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier
  • kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Piernikowe choinki

ETAP 1:

Piernikowe choinki
W garnusszku topimy margarynę z midem, kakao i przyprawą do piernika.

W garnku topimy margarynę i dodajemy do niej kakao, przyprawę do piernika oraz miód. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż składniki się połączą.

ETAP 2:

Piernikowe choinki
Do masy wlewamy mleko, a nastepnie dodajemy jajka.

Garnek zdejmujemy z ognia i wlewamy do masy mleko, miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. Następnie wbijamy jajka i ponownie przez chwilę miksujemy.

ETAP 3:

Piernikowe choinki
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, budyniami i sodą.

W osobnej misce mieszamy mąkę, z cukrem, budyniem, sodą i proszkiem do pieczenia.

ETAP 4:

Piernikowe choinki
Suche składniki w misce iksujey z masą z garnuszka.

Do suchych składników w misce wlewamy masę z garnuszka, miksując, aż masa będzie jednolita.

ETAP 5:

Piernikowe choinki
Gotowe ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę.

Gotowe ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika (natłuszczoną i posypaną bułką tartą). Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok. 40 minut.

ETAP 6:

Piernikowe choinki
Upieczone ciasto wyciągamy z blachy i kroimy na prostokąty.

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z blachy i kroimy na 3 podłużone prostokąty.

ETAP 7:

Piernikowe choinki
Z prostokątnych kawałków ciasta wycinamy trókąty. Lukrujemy.

Następnie z prostokątów wycinamy trójkąty. Trójkąty lukrujemy i posypujemy kolorową posypką. Możemy wbić wykałaczkę lub patyczek od lodów, by choinki wyglądały efektownie.