Sposób przygotowania:
Piernikowe choinkiETAP 1:
W garnku topimy margarynę i dodajemy do niej kakao, przyprawę do piernika oraz miód. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż składniki się połączą.
ETAP 2:
Garnek zdejmujemy z ognia i wlewamy do masy mleko, miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. Następnie wbijamy jajka i ponownie przez chwilę miksujemy.
ETAP 3:
W osobnej misce mieszamy mąkę, z cukrem, budyniem, sodą i proszkiem do pieczenia.
ETAP 4:
Do suchych składników w misce wlewamy masę z garnuszka, miksując, aż masa będzie jednolita.
ETAP 5:
Gotowe ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika (natłuszczoną i posypaną bułką tartą). Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok. 40 minut.
ETAP 6:
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z blachy i kroimy na 3 podłużone prostokąty.
ETAP 7:
Następnie z prostokątów wycinamy trójkąty. Trójkąty lukrujemy i posypujemy kolorową posypką. Możemy wbić wykałaczkę lub patyczek od lodów, by choinki wyglądały efektownie.