Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Piernikowe choinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Miękkie ciasto na pierniki, które można przygotować na ostatnią chwilę. Ja z podanej ilości składników przygotowałam kilka choinek, a z reszty wycięłam inne kształty.

Piernikowe choinki

Składniki:

Piernikowe choinki

Ciasto:

Sposób przygotowania:

Piernikowe choinki
Na stolnicy wsypać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, dodać masło, cukier puder, jajka, śmietanę i miód. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, w razie potrzeby lekko podsypać mąką.

Foremkami w kształcie gwiazdek (różnej wielkości) powykrawać kształty.

Piec w temperaturze 190°C od kilku do kilkunastu minut, w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i rozmiaru foremki. Ostudzić.

Pierniczki przełożyć lukrem królewskim (białko + cukier puder) układając w stosik od największego do najmniejszego. Dowolnie ozdobić. Ja użyłam kolorowych perełek i z masy cukrowej zrobiłam laski cukrowe.