Sposób przygotowania:
Piernikowe choinki
Na stolnicy wsypać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, dodać masło, cukier puder, jajka, śmietanę i miód. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, w razie potrzeby lekko podsypać mąką.
Foremkami w kształcie gwiazdek (różnej wielkości) powykrawać kształty.
Piec w temperaturze 190°C od kilku do kilkunastu minut, w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i rozmiaru foremki. Ostudzić.
Pierniczki przełożyć lukrem królewskim (białko + cukier puder) układając w stosik od największego do najmniejszego. Dowolnie ozdobić. Ja użyłam kolorowych perełek i z masy cukrowej zrobiłam laski cukrowe.
Foremkami w kształcie gwiazdek (różnej wielkości) powykrawać kształty.
Piec w temperaturze 190°C od kilku do kilkunastu minut, w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i rozmiaru foremki. Ostudzić.
Pierniczki przełożyć lukrem królewskim (białko + cukier puder) układając w stosik od największego do najmniejszego. Dowolnie ozdobić. Ja użyłam kolorowych perełek i z masy cukrowej zrobiłam laski cukrowe.